Selecteer een pagina

Oura :  het Finse antwoord

We willen allemaal beter worden. Beter worden in wat we belangrijk vinden. De trend in wearable trackers is een indicatie dat we nood hebben aan betere feedback. .

Eén van de basisaannames voor ExtraTijd is dat we willen groeien en beter willen worden. Om zeker te zijn of we beter worden, hebben we feedback nodig.

En liefst ook aanbevelingen om bij te sturen.

Feedback

Ik noem dat het feedback en feed forward principe.

Feedback en feed forward zijn principes die we allemaal kennen. Ons omgeving zit er vol van.  De thermostaat in je huis, de snelheid signalisatie langs de weg, je stappenteller.

Hoewel een stappenteller geeft je alleen maar feedback.

Mentale energie wordt bepaald door een reeks factoren. Mentale energie wordt zeker bepaald door de combinatie van inspanning en ontspanning.

Feedback krijgen over je inspanning en ontspanning is een hoop gedoe. Ik wil graag de feedback. Maar de data verzamelen is zo’n inspanning dat ik dat niet volhoud.

pitterie
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Op de biohacking Summit in Helsinki ontmoeten Sylvianne en ik Petteri Lahtela. Petteri is de oprichter en de CEO van OURA. Oura maakt een ring die al dat gedoe rond de feedback op een elegante manier wil oplossen.

Petteri Lahtela

We hadden net voor de conferentie een gesprek met Petteri. In de maanden na de conferentie hadden we verschillende keren contact om dit interview vorm te geven. En om onszelf te overtuigen om te investeren in de ring.

Ja, ik heb twee Oura’s besteld.  Ik wil deze uitgebreid testen of  Oura hun belofte nakomt. En wanneer ze hun belofte nakomen wordt de ring een onderdeel van onze High End coaching programma om Extra Tijd te bekomen.

De Oura ring is een kleine computer op je vinger vol met sensoren. Ik vind dat de ring er ook elegant uitziet. Maar daar zijn discussies over ten huize DHaeseleer-Spitaels.

Even terug naar Petteri. Petteri is een ondernemer met twintig jaar ervaring in Tech Consumer producten en in de medische It wereld.
Zijn bedrijf is gevestigd in Helsinki – Finland.

Doorheen je dag meet je Oura ring een groot aantal parameters die samen een inzicht kunnen geven in hoe je lichaam belast wordt.  De ring kan Heart Rate Variability, hartslag, pulse oximetry (een manier om de zuurstof verzadiging van je bloed te meten – heb ik moeten googlen), je positie, slaap, stappen gezet, calorie verbruikt, ademhaling, zweet en de temperatuur van je lichaam meten.  En dat allemaal vierentwintig uur op vierentwintig, zeven dagen op de week.

Dankzij deze data kan de Oura app je feedback geven. Meer nog, ze beloven ook feed forward. Voorstellen om je gedrag mee bij te sturen. Zodat je volledig potentieel beter kan gebruiken. En als extra kan je fysieke en mentale potentieel vergroten. Dat is ook wat met ExtraTijd graag wil. Mijn interesse was gewekt. Maar ik ben meer een Thomas  geworden. Ik heb een aantal gadgets die niet doen wat ze beloven.

De markt van de fitness trackers is reeds overspoeld door allerhande ‘draagbare’ gadgets die je helpen om inzicht in je gedrag te krijgen. De quantified self beweging is een uiting van deze trend.

Petteri beantwoorde een aantal vragen die me hielpen om te beslissen of we een extra investering zouden doen om de zoveelste tracker te testen.

De test die Sylvianne en ik aan het doen zijn met de Oura ring komt later nog wel op de site.

Feedback Feed forwardDankzij de ring
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Onderstaand vind je het interview dat we met Petteri deden.

Johan:  Waarom nog een extra tracker in een al ‘overspoelde’ markt?

Petteri:  Onze passie is om een product te maken dat helpt om gebalanceerd te worden en je volledig potentieel te gebruiken in onze hectische wereld. We hebben een manier nodig om te verstaan hoe we ons herstel kunnen verbeteren van de fysieke en mentale ‘last’ die we dagelijks dragen in ons drukken professioneel en privé leven. Het startte als het oplossen van een persoonlijk probleem. Ik heb zelf heel producten getest. En die producten hadden individueel goede functionaliteiten. Maar geen enkel gaf ons een bevredigend antwoord op onze vragen. Ze waren soms onhandig, zagen er niet goed uit. En we starten dus iets nieuw en uniek om onze eigen pijn(en) op te lossen.

Johan:  Waarom is de Oura verschillende van de meeste trackers?

Petteri: Het meest in het oog springende verschil is de vorm. De ring is comfortabel, stijlvol en bescheiden/ verborgen. Dat de  ring rond je vinger gedragen wordt, maakt dat de tracker weinig beweegt en heel accuraat is. Omdat de metingen van een aantal lichamelijke signalen zoals pulse golflengte en exacte tijd tussen je hartslagen rechtstreeks gedaan wordt op je aders van je vinger is de Signaal – Ruis ratio veel beter. Daardoor wordt de kwaliteit van de gegevens die door de OURA ontwikkelde algoritmes verwerkt worden beter.

Naast een uitmuntend design en state of the art technologie in de ring is het unieke de holistische benadering om je slaap te verbeteren. De interesse in slaap – zowel hoeveel hoeveelheid als kwaliteit – is de laatst jaren vergroot. Het is geweldig om te zien dat mensen meer en meer bewust worden van de verschillende gezondheidsvoordelen van slaap.
Het verbeteren van je slaapkwaliteit heeft niet alleen te maken met het tracken van je slaap tijdens je slaap en het aanpassen van de hoeveelheid slaap. Wat belangrijk is een balans te creëren tussen inspanning en rust. En het verstaan van je ‘gereedheid’ (readiness),: hoe ben je gerecupereerd van de fysieke en mentale belasting van de voorbije dag(en). Je lichaam is niet gereed om elke dag 10000 stappen te doen. (In mijn test krijg ik ofwel 10 km ofwel 12 km voor de kuiten)

Maar sommige dagen heeft je lichaam capaciteit om meer te doen dan dat. Door het voorzien van gepersonaliseerde en’ actionable’ begeleiding leert Oura je wanneer je meer moet rusten en wanneer je op het gaspedaal kan duwen zonder het systeem structureel over te belasten. Oura helpt je om door kleine aanpassingen aan je dagelijkse gewoonten en ritmes je slaap te verbeteren en je capaciteit te vergroten.

Johan:  Je hebt gekozen voor een beperkt aantal fysieke metingen. Waarom heb je deze gekozen en welke meetwaarden zou je skippen of extra toevoegen?

Petteri: De fysiologische signalen die OURA meet zijn nodig om slaap kwaliteit en herstel kwalitatief genoeg te maken.  We zouden geen enkele meetwaarde skippen. Welke signalen we nog willen toevoegen is nog een discussiepunt intern bij OURA.
Johan : Kan je je data uit het systeem halen en er correlatie mee vinden tussen bijvoorbeeld voedsel en slaap. Of is het/wordt het mogelijk om het Oura- platform te voeden met andere data zoals emoties, weer, voedsel om een holistische beeld te krijgen.

Petteri:  Op dit moment is slechts een gedeelte van de rijke dataset van OURA beschikbaar voor de gebruiker. In de eerste versie van de app is het toevoegen van activiteit, maaltijden of het weer niet mogelijk. Maar er zijn zeker interessante mogelijkheden en extra plannen voor de toekomst.

Johan:  Waarom lijkt Finland de place to be voor het tracken van performance?

Petteri:  Finland heeft een lange geschiedenis en ervaring met gebruikers technologie, draagbare hartmonitor en activity trackers. Finland is een land dat gefascineerd is door sport. Misschien heeft onze interesse in performantie wel iets te maken met de lange donkere winters.

optimaliseren
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Johan:  Wat is je persoonlijke missie en hoe helpt Oura om deze te realiseren?

Petteri:  Ons doel was een eenvoudige en comfortabele manier vinden voor mensen zodat ze kunnen leren hoe ze volledig opgeladen kunnen zijn elke dag.  Zodat ze hun performantie op hun best is. Om verbeteringen aan te brengen en beter gebalanceerd te zijn is verstaan hoe je lichaam reageert op je dagelijks leven een sleutel. En die sleutel wordt je in de handen gegeven voor de Oura Ring.

Johan: Waarom zou ik mijn een aantal fysiologische waarden constant gaan tracken? Of waarom niet?.

Petteri:  Het is natuurlijk iedereen zijn individuele keuze om dat te doen of dat niet te doen. Er zijn verschillende redenen die je kan hebben om te tracken. Ook verschillende om het niet te doen.  Het is niet aan ons om te zeggen of dat goed of slecht is.

Hoe ik het persoonlijk zie is dat het opvolgen van je lichaam en je gezondheid voordelen heeft. Omdat het je iets zal leren over je jezelf en over de gezondheidskeuzes die je maakt. Een toestel zoals Oura geeft je rijke, betrouwbare en lange termijn data die je toelaat om patronen te herkennen en daardoor oorzaak en verband te detecteren. Daardoor kan je beter bepalen wat jouw normaal is en gerichter je gedrag bij sturen.

Dankzij technologie kan je data over jezelf krijgen die je anders niet kan bekomen. Het is immers moeilijk om te schatten hoeveel slaap jij echt nodig hebt, hoeveel diepe slaap je nodig hebt en of je er genoeg van krijgt.

Daarnaast is het beter begrijpen van je lichaam en opvolgen van je lichaam motiverend. We geloven data welke getransformeerd werd in betekenisvolle informatie je kan helpen om je persoonlijke doelen te bereiken, of zoals met de OURA hun dagelijkse performantie ten optimaliseren en op hun best te zijn.

Johan: Is de ring personaliseerbaar?

Petteri:  Momenteel niet , maar het etsen van de ring is een van de interessante opties.

Johan:  Petteri  dank je wel voor het gesprek en succes. Ik ben ervan overtuigd dat we nog contact zullen hebben.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Welke Trackers gebruik je om je T.E.A.M. te optimaliseren.

Pin It on Pinterest

Share This